לפני שנדבר על מחקרים על עיסוי רפואי בואו נבין תחילה בקצרה מהו עיסוי רפואי?
עיסוי רפואי זהו שם כללי לעיסוי שמתבצע על ידי מטפל שמסתכל על גוף האדם בראיה אנטומית ובתפיסה מערבית. תפקידו של העיסוי הוא לשפר את רווחת המטופל ולעזור לפתור בעיות שונות. מטרת העיסוי, אם זה עיסוי רפואי בדמות עיסוי ספורטאים או עיסוי לבעיות אורתופדיות היא לעזור לפתור בד״כ בעיה ספציפית ולזרז את תהליכי ההחלמה הטבעיים של הגוף.
שמי יוסי אברהם ואני מטפל ברפואה משלימה מעל כעשור ובמאמר זה נעבור על מחקרים על עיסוי רפואי ונבין במה עיסוי יעיל ובמה פחות, ומהם תנאי המחקר שאיתם הגיעו למסקנות.
לפני הכל, חשוב לציין שמטפל טוב יהיה בנוסף למעסה גם הגורם הטיפולי המקיף. הוא ישתמש בעיסוי רפואי ככלי וכחלק ממעטפת טיפולית ולא בעיסוי ככלי יחידי.
המעטפת תכלול המלצה לאורח חיים בריא יותר. המלצה שכוללת ביצוע פעילות ספורטיבית הדרגתית ונכונה, תזונה בריאה, שינה נכונה ובריאה. כמו כן, מתיחות יומיומיות ואף הפניה למדרסים בהתאמה אישית בעת הצורך לשיפור היציבה.
בעת הצורך המטפל ייתן המלצה לפנות לפיזיותרפיסט לקבלת תרגילי חיזוק , יפנה לבדיקה גופנית רפואית בפיקוח הרופא, הכוללת בדיקת דם ובדיקות נוספות אם נדרש. בתחום הרפואה המשלימה קל לפגוש מעסים רבים אך קשה יותר למצוא מטפלים עם תפיסה הוליסטית ורב תחומית.
הקדמה חשובה – עד כמה חשיבות תנאי המחקרים רלוונטית?
מחקרים על עיסוי רפואי הינו תחום קשה למחקר
חשוב להדגיש שבגלל שהתחום הזה של עיסוי רפואי הוא לא כמו תרופה אחידה שניתנת למטופל ע״י הרופא שלו. בגלל שאיכות הטיפול נקבעת ע״י פקטור בסיסי של איכות המטפל בתנאי מחקר נפגוש מטפלים שונים ולפיכך התנאים לא אחידים, צריך לקחת את כל המשתנים בחשבון.
בגלל שאין רגולציה בארץ ואף במקומות נוספים רבים בעולם בתחום ואין שיטת טיפול אחידה וזהה, התנאים לא יהיו אחידים בעת ביצוע מחקר. כלומר אין איזה שטנץ שיאמר למטפל איזה תנועה מדויקת לבצע ובאיזו עצמה – איכות הטיפולים לא תהיה אחידה. מרצים שונים ילמדו תנועות שונות ופרוטוקולים שונים.
מי נחשב כמטפל?
במבחן התוצאה בשטח, יהיו מטפלים שיסיימו את הלימודים לאחר קורס קצר של כמה חודשים ויתחילו לטפל בבתי ספא עיסוי ברקמות העמוקות שנחשב עיסוי רפואי אך ניסיונם לא יהיה מספק. כדי להיות מטפל נדרש ניסיון רב, הכשרות ארוכות ומשמעת. כרגע בגלל שאין רגולציה בישראל כמות המטפלים שנשארים בתחום לטווח הארוך היא נמוכה מאוד.
מניסיוני האישי אשתף שבתור אסיסטנט במכללת רידמן גיליתי שאחוז ניכר, הרוב המוחלט, ממי שסיימו את הכשרתם בעיסוי פורשים לפני שנתם הראשונה. כמות נוספת מתווספת לפורשים עוד לפני היותם חמש שנים בתחום. למעשה, לאחר 5 שנים בתחום נשארים תלמידים בודדים שהפכו להיות מטפלים בעלי קליניקה פרטית ומשגשגת, ועוד פחות כאלו שהפכו למטפלים רב תחומיים ולא רק ״מעסים״.
אין כיום מחקרים על עיסוי רפואי שמתייחסים אך ורק למטפלים מנוסים ורב תחומיים. ובמיוחד ליעילות הטיפולים שלהם לכל בעיה בנפרד.
חשיבות ויעילות טיפול משולב
קחו בחשבון שכל מטפל משתמש בטכניקה טיפולית שונה ואף משלב מספר שיטות נוספות. ישנם מטפלים שישלבו לדוג׳ בנוסף לעיסוי הרפואי שיטות נוספות כגון דיקור סיני ומכשור, תנועות שונות וחדשות. לגבי מטפלים אלו אין כלל מחקרים כי לרוב הם מתחת לרדאר המחקרי.
חשוב מאוד להבין שאין לנו נתונים אחידים ופרטים לגבי ניסיון ואיכות המטפלים במחקרים. ישנם תוצאות בתחום שהן ברורות, יש שפחות וזקוקות למחקר נוסף. ויש כאלו שמסמנות שאין יתרונות לעיסוי באספקטים מסוימים, בואו ונבין יותר!
מה המחקרים הנוכחיים טוענים לגבי עיסוי רפואי?
מחקר מאגד של אתר PUBMED יתרונות העיסוי הרפואי באופן כללי
על פי סקר מקיף של אתר pubmed [1] שמאגד מחקרים רפואיים שחקרו את יתרונות העיסוי הרפואי סוכם בזאת (מתורגם):
מאמנים, ספורטאים ואנשי רפואת ספורט רבים מאמינים, בהתבסס על תצפיות והתנסויות, שעיסוי רפואי יכול לספק מספר יתרונות לגוף כגון זרימת דם מוגברת, הפחתת מתח שרירים ועומס עצבי נוירולוגי ותחושת רווחה מוגברת. עיסוי יכול לייצר לחץ מכני, שצפוי להגביר את תאימות השרירים לעומסים, לעבוד על טונוס שריר בריא, וכתוצאה מכך טווח תנועת מפרקים מוגדל. כמו כן, ירידה בנוקשות פסיבית וירידה בנוקשות אקטיבית (מנגנונים ביו-מכאניים). לחץ מכני עשוי לעזור להגביר את זרימת הדם על ידי הגברת הלחץ העורקי.
כמו גם הגדלת טמפרטורת השריר כתוצאה משפשוף בהתאם לטכניקת העיסוי. לחץ מכני על השריר צפוי להגביר או להקטין את ההתרגשות העצבית כפי שנמדד על ידי רפלקס הופמן (מנגנונים נוירולוגיים). שינויים בפעילות הפארא-סימפתטית (כפי שנמדד על ידי קצב לב, לחץ דם ושונות בקצב הלב) וברמות ההורמונליות (כפי שנמדד על ידי רמות הקורטיזול) בעקבות העיסוי מביאים לתגובת הרפיה (מנגנונים פיזיולוגיים)
הפחתת החרדה ושיפור במצב הרוח גורמים גם להרפיה (מנגנונים פסיכולוגיים) לאחר העיסוי. לכן, היתרונות הללו של עיסוי צפויים לעזור לספורטאים על ידי שיפור הביצועים והפחתת הסיכון לפציעה. עם זאת, מחקר מוגבל חקר את ההשפעות של עיסוי לפני אימון על ביצועים ומניעת פציעות. עיסוי בין אירועים נחקר רבות מכיוון שמאמינים שעיסוי עשוי לעזור לשפר את ההתאוששות ולהכין את הספורטאים לאירוע הבא.
למרבה הצער, מעט מאוד נתונים מדעיים תמכו בטענה זו. רוב המחקרים על השפעות פסיכולוגיות של עיסוי הגיעו למסקנה שעיסוי מייצר השפעות חיוביות על ההתאוששות (מנגנונים פסיכולוגיים). הוכח כי עיסוי לאחר אימון מפחית את חומרת כאבי השרירים אך לעיסוי אין השפעות על אובדן תפקודי השרירים. על אף האמונה של עיסוי יש יתרונות עבור ספורטאים, ההשפעות של סוגים שונים של תנועות עיסוי (כגון תנועת פטריסאז', אפלוראז׳, חיכוך) או העיתוי המתאים של העיסוי (לפני אימון לעומת לאחר אימון) על ביצועים, התאוששות מפציעה, או כטיפול שיטת מניעת פציעות אינה ברורה.
עדויות מוגבלות
הסברים חסרים, שכן המנגנונים של כל טכניקת עיסוי לא נחקרו בהרחבה. לכן, מאמר זה דן במנגנונים האפשריים של עיסוי ומספק דיון בעדויות המוגבלות של עיסוי על ביצועים, התאוששות ומניעת פציעות שרירים. מגבלות המחקר הקודם מתוארות ומומלץ מחקר נוסף.
מחקר מאגד של אתר PUBMED על עיסוי וכאבים אורתופדיים
מחקר מאגד נוסף של pubmed [2] שופך אור על חשיבות העיסוי על בעיות אורתופדיות, להלן הטקסט המתורגם :
שאלה: האם טיפול בעיסוי רפואי יעיל לאנשים עם הפרעות שרירים ושלד בהשוואה לכל טיפול אחר או ללא טיפול?
עיצוב: סקירה שיטתית של ניסויים קליניים אקראיים.
משתתפים: אנשים עם הפרעות שרירים ושלד.
התערבויות: טיפול בעיסוי (מניפולציה ידנית של הרקמות הרכות) כהתערבות עצמאית.
תוצאה: התוצאות העיקריות היו כאב ותפקוד.
תוצאות: 26 הניסויים האקראיים הכשירים כללו 2565 משתתפים. גודל המדגם הממוצע היה 95 משתתפים(טווח 16 עד 579) לכל מחקר; 10 מחקרים נחשבו בסיכון נמוך להטיה. בסך הכל, עדויות ברמה נמוכה עד בינונית הצביעו על כך שעיסוי מפחית כאבים בטווח הקצר בהשוואה ללא טיפול באנשים עם כאבי כתף ודלקת מפרקים ניוונית בברך, אך לא באלה עם כאבי גב תחתון או כאבי צוואר. יתרה מכך, עדויות ברמה נמוכה עד בינונית הצביעו על כך שעיסוי משפר את התפקוד בטווח הקצר בהשוואה ללא טיפול באנשים עם כאבי גב תחתון, דלקת מפרקים בברך או כאבי כתף. עדויות ברמה נמוכה עד מאוד נמוכה ממחקרים בודדים לא הצביעו על יתרונות ברורים של עיסוי על פני דיקור, ניידות מפרקים, טיפול במניפולציות או הרפיה אצל אנשים עם פיברומיאלגיה, כאבי גב תחתון וכאבי שרירים ושלד כלליים.
מסקנות: טיפול בעיסוי, כטיפול עצמאי, מפחית כאבים ומשפר את התפקוד בהשוואה לחוסר טיפול בחלק ממצבי השריר והשלד. כאשר העיסוי מושווה לטיפול פעיל אחר, לא ניכרה תועלת ברורה.
עיסוי לפציעות – מתי ואיך? מוסבר ע"י פיזיותרפיסטית
הפחתה בכאבים שונים, עיסוי זהו כלי שמפחית את הכאב ע״י הקהיית קולטני הכאב ברקמות ומוריד את רמות הקורטיזול ואת הרמה של מצב fight or flight במוח.
כל זה יקרה ולא להיפך, ברגע שתנאי הטיפול אופטימליים והמטפל לוחץ על השריר בצורה המדויקת. שלא מכאיבה עד כדי גרימת מתח נפשי ופיזי עודף למטופל. זקוקה פה מקצועיות ורגישות.
טיפול בטונוס שריר: לכל בין אדם חי יש טונוס שריר, מתח בשריר. ששרירים מגורים ע״י לחץ או שימוש יתר או פציעה או פשוט פעילות גופנית הטונוס עולה והוא מכווץ יותר. לחץ מקומי לא נוקשה מידי יעזור בהורדה של המצב fight or flight וישנה את כמות ההורמונים בצורה חיובית ובכך יוריד את טונוס השריר.
חרדה – פציעת ספורט במיוחד גורמת להמון חרדה ועיסוי נמצא כדרך טובה להקלת חרדה, שהגוף בחרדה תהליך ההחלמה יכול להתעכב.
תחושתיות – sensation : כלי עוצמתי לנורמליזציה של תחושתיות. ישנם פציעות שגורמות לשינויים בתחושות שקשורות לעצבים והכל רגיש. תחושות כגון: עט או מחט על העור, נימול, רגישות יתר. עיסוי יכול לעשות נורמליזציה למוח ולאיך העצבים מתקשרים אל אזור הפציעה. זה קורה שאם למישהו יש פציעה יש חוסר תקשורת מספק בין המוח לאותו אזור פצוע. הדרך שהאזור מוצג במוח משתנה אבל ע״י מיקוד המטפל באזור המסויים המוח יכול ליצור קשר מחודש ונורמליזציה.
לסיכום
מחקרים שונים נותנים תוצאות שונות, ישנם הרבה מחקרים על עיסוי רפואי עם תוצאות חיוביות אך תנאי המחקר לא אחידים וזקוק ברובם למחקר נוסף. תנאי המחקר כגון: כמות הטיפולים ורציפותם, ניסיון המטפל, טכניקות מקצועיות ואחידות, ניסיון ועוד חשובים למחקר מקצועי ואינם אחידים במחקרים. אכן נמצאו מחקרים שטוענים ליתרונות ברורים אך הם נקודתיים לנושא ספציפי כל פעם. אם תרצו להרחיב מוזמנים לעיין במקורות בתחתית הכתבה.
לכל שאלה לגבי עיסוי רפואי או עיסוי רפואי בתל אביב בקליניקה שלי
מוזמנים ליצור קשר ואשמח לעזור!
מגוון טיפולי רפואה משלימה משולבים בטיפול אחד. אני ממליץ לכם לקרוא המלצות בתחתית העמוד כדי לקבל חוות דעת מהשטח ולא רק ממחקרים!
מקורות