עצב אולנרי | לחץ על העצב האולנרי | מדרך טיפול שמרנית ועד ניתוח

עצב אולנרי - טיפול

עצב אולנרי

העצב האולנרי הוא עצב עיקרי העובר מהצוואר אל היד, האחראי על מתן תחושה ותנועה לאצבע הקטנה ולמחצית הקמיצה. 

לכידת עצב אולנרית, הידועה גם בשם תסמונת התעלה הקוביטלית, היא מצב הנגרם מלחץ על העצב האולנרי כשהוא עובר דרך המנהרה הקוביטלית בחלק הפנימי של המרפק.

לחץ על העצב האולנרי במרפק, הידוע גם בשם תסמונת לכידת העצבים האולנריים, הוא מצב שכיח שעלול לגרום לכאב, חוסר תחושה ועקצוץ באזור הפגוע. מטופלים עם היסטוריה של שבר או נקע במרפק, שחיקה של סחוס המרפק, נפיחות ותנועות כיפוף חוזרות של המרפק נוטים יותר לפתח לחץ על העצב האולנרי במרפק.

עצב אולנרי - מסלול
עצב אולנרי - מסלול

לחץ על העצב האולנרי

התסמינים של תסמונת לכידת העצבים האולנריים יכולים להשתנות בהתאם למיקום וחומרת הנזק העצבי. מטופלים עשויים לחוות ליקוי חושי או מוטורי, כגון חולשה או סרבול ביד או באצבעות הפגועים.

מהם הסיבות ללחץ על העצב האולנרי?

  • הלחץ יכול להתרחש עקב תנועות חוזרות או ממושכות של פרק כף היד או המרפק, מה שמוביל לתסמונת לכידת העצבים האולנריים. 
  • נוזלים באזור המרפק.
  • תזוזות על העצם שיוצרות גירוי של העצב והחלקה שלו על העצם הפנימית, (Medial Epicondyle) מאזור הבליטה בעצם.
  • מטופלים עם היסטוריה של שבר או נקע במרפק, שחיקה של סחוס המרפק, נפיחות ותנועות כיפוף חוזרות של המרפק נוטים יותר לפתח לחץ על העצב במרפק. לכידת עצב אולנרית נגרמת מלחץ על העצב העובר דרך תעלה הנקראת תעלה הקוביטלית בחלק הפנימי של המרפק. לחץ זה עלול לגרום לחוסר תחושה, עקצוץ או כאב בזרוע, במרפק, בשורש כף היד או בזרת ובקמיצה.
  • הישענות ממושכת על המרפק או לחץ ממושך על העצב, כמו בנהיגה למרחקים ארוכים או החזקת טלפון/ספר במרפק כפוף, עלולה גם היא לגרום לגירוי של העצב.

עצב אולנרי מרפק – אבחון ובדיקות

אם ההפרעה נמשכת מעל חודש וחצי או שהיא קשה, ניתן לאבחן לחץ על העצב האולנרי באמצעות בדיקה גופנית אצל אורתופד מומחה.

בדיקת האורתופד עשויה לכלול הערכת טווחי התנועה, כוח השרירים והתחושה של האדם באזור הפגוע. הרופא עשוי גם להעזור בצילום רנטגן.

בנוסף, לבצע מחקר הולכה עצבית, (NCS) כדי להעריך את הפעילות החשמלית של העצב האולנרי והשרירים הסובבים אותו. זה יכול לעזור לזהות את המיקום והחומרה של דחיסת העצבים ולהנחות החלטות טיפוליות. NCS היא בדיקה לא פולשנית הכוללת הנחת אלקטרודות על העור והעברת דחפים חשמליים קטנים לעצב.

בדיקה ה EMG להערכת לחץ על העצב האולנרי,  אלקטרומיוגרפיה: בדיקה זו מודדת את הפעילות החשמלית של השרירים והעצבים ויכולה לעזור לקבוע אם יש נזק או חוסר תפקוד בעצב. במהלך EMG, אלקטרודת מחט קטנה מוחדרת לשריר כדי לתעד את הפעילות החשמלית שלו. תוצאות ה-EMG יכולות לעזור להנחות החלטות טיפוליות ולספק מידע רב ערך לגבי מידת וחומרת הדחיסה של העצבים.

ניתוח עצב אולנרי

במרבית המקרים ברגע שאין דלדול בנפח השרירים בידו של המטופל, אזי המטופל יופנה לטיפול שמרני. ניתוח עצב אולנרי בגובה המרפק מבוצע בהרדמה כללית או מקומית, בהתאם לחומרת המצב.

 התהליך יתבצע אך ורק כאשר אפשרויות טיפול שמרניות ללחץ על העצב האולנרי כוללות פיזיותרפיה, רפואה משלימה, תרופות נוגדות דלקת והקלה בכאב , ריפוי בעיסוק, שינוי פעילות ושימוש בסדים או פלטה לשיקום האזור הפגוע לא עזרו. 

בשלבים המוקדמים של דחיסת עצבים, טיפול שמרני יכול לעתים קרובות להיות יעיל בהקלה על תסמינים ובמניעת נזק נוסף. עם זאת, במקרים חמורים יותר או כאשר טיפול שמרני לא מצליח לספק הקלה תוך 2-4 חודשים בד"כ , כמובן תלוי אבחנה רפואית, אזי ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית כדי לשחרר את הלחץ על העצב ולהחזיר את התפקוד התקין.

חשוב לפנות לעזרה רפואית מיידית אם אתה חווה תסמינים של לחץ על העצב האולנרי, כגון חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה ביד ובאצבעות, כדי למנוע נזק קבוע ולהבטיח את התוצאה הטובה ביותר האפשרית.

הסבר על הניתוח

אפשרויות טיפול כירורגיות בתסמונת התעלה הקוביטלית כוללות: 

דקומפרסיה של המנהרה הקוביטלית: הליך כירורגי זה כרוך ביצירת יותר מקום לעצב האולנרי על ידי הסרת כל מבני דחיסה סביבו. ניתן לעשות זאת באמצעות חתך קטן במרפק.

טרנספוזיציה קדמית של העצב האולנרי: במקרים בהם העצב נדחס בצורה חמורה, ייתכן שיהיה צורך להעביר את העצב האולנרי למקום אחר במרפק כדי להקל על הלחץ. 

אפיקונדילקטומי מדיאלי: הליך כירורגי זה כולל הסרת חלק קטן מהאפיקונדיל המדיאלי, שהוא הבולט הגרמי בחלק הפנימי של המרפק. זה יכול לעזור להפחית את הלחץ על העצב האולנרי.

אם אינה מטופלת, תסמונת התעלה הקוביטלית עלולה להוביל לנזק בלתי הפיך לעצב האולנרי ולאובדן התחושה והכוח ביד הפגועה. חשוב לפנות לטיפול רפואי אם אתם חווים תסמינים של תסמונת המנהרה הקוביטלית. 

החלמה ושיקום לאחר ניתוח העצב האולנרי

בד"כ אם המטופל סבל זמן רב לפני הניתוח, ההחלמה תהיה איטיתלאחר ניתוח להורדת לחץ על העצב האולנרי, יש צורך בתהליך ריפוי. תקופת ההחלמה משתנה בהתאם לחומרת הנזק העצבי וסוג הניתוח המבוצע. 

מטופלים עלולים לחוות כאב, נפיחות ומוגבלת ניידות בזרוע הפגועה בשלבי הריפוי הראשונים. עם זאת, עם טיפול ושיקום נאותים, המטופלים יכולים לצפות לחזור לתפקוד מלא של היד והיד. חשוב לעקוב אחר ההנחיות שלאחר הניתוח שסופק על ידי המנתח כדי להבטיח החלמה מוצלחת.

תרגילי פיזיותרפיה הם חלק חיוני מתהליך השיקום. מטרת התרגילים היא לחזק את השרירים המקיפים את המרפק ולקדם את זרימת הדם לאזור הפגוע. ניתן להמליץ למטופלים לבצע מגוון תרגילי מתיחה וחיזוק, כגון תלתלי שורש כף היד והארכת מרפקים, כדי לשפר את הניידות ולהפחית את הכאב. תרגילים אלו צריכים להתבצע בהנחיית פיזיותרפיסט מוסמך על מנת לוודא שהם מבוצעים בצורה נכונה ובטוחה.

מניעת דחיסה עתידית של העצב האולנרי חיונית. על המטופלים להימנע מפעילויות הגורמות ללחץ חוזר על המרפק, כגון שימוש ממושך במחשב או עיסוק בספורט מסויים. לבישת כרית או סד למרפק יכולה גם לעזור להפחית את הלחץ על העצב. במקרים בהם העצב אינו יציב בתוך התעלה, ייתכן שיהיה צורך בניתוח לייצוב העצב ומניעת דחיסה עתידית. חשוב להתייעץ עם מומחה כדי לקבוע את מהלך הטיפול המתאים ביותר עבור כל מקרה לגופו.

פיזיותרפיה עצב אולנרי 

פיזיותרפיה ותרגילים יכולים להיות יעילים גם בטיפול בלכידת עצב אולנרית. פיזיותרפיסט יכול לפתח תוכנית אימונים מותאמת אישית כדי לעזור לחזק את השרירים המקיפים את האזור הפגוע, לשפר את הגמישות ולהפחית את הלחץ על העצב.

שיטות הטיפול בתסמונת לכידת העצבים האולנריים כוללים אפשרויות שמרניות וניתוחיות. הטיפול השמרני כולל פיזיותרפיה, התאמת פעילות ושימוש בסד ריפוד.  מנוחה ואימובילזציה של האזור הפגוע יכולים לעזור להקל על הלחץ על העצב ולהפחית את הסימפטומים.

אפשרות טיפול נוספת שאינה ניתוחית עבור לכידה של עצב אולנרי היא טיפול תרופתי להפחתת כאב ודלקת. משככי כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן או פרצטמול יכולים לסייע בהפחתת כאב ונפיחות, בעוד שתרופות מרשם כגון קורטיקוסטרואידים עשויות לשמש להפחתת דלקת ולהקלה על הלחץ על העצב. במקרים מסוימים, ניתן להמליץ על סד או סד שיסייעו לשיקום האזור הפגוע ולהפחית את הלחץ על העצב. רפואה משלימה היא חלק משמעותי בנוסף לפיזיותרפיה.

טיפולי רפואה משלימה לעצב אולנרי

תרגילי הפיזיותרפיה חשובים כדי לחזור לאורח חיים תקין. לפני ניתוח בד"כ תינתן הזדמנות של מספר חודשים לטיפולי פיזיותרפיה על מנת לקבל תרגילים הבייתה לחזק את השרירים המקיפים את העצב. 

מומלץ מאוד לשלב עם התהליך טיפולי רפואה משלימה. יש חשיבות עצומה למגע, אין כמו לגעת פיזית כדי ללחוץ ולשחרר את השרירים והעצבים. במיוחד שזה מתבצע באופן מקצועי ע"י מטפל מוסמך ומנוסה בטכניקות רפואה משלימה.

 מומלצים טיפולים  כגון דיקור סיני לעצב האולנרי ועיסוי רפואי. השילוב מומלץ כדי לזרז את התהליך ולשפר את אחוזי ההצלחה. 
המטפל ברפואה משלימה עשוי להשתמש בטכניקות כגון עיסוי רפואי בשילוב מתיחות, כדי להקל על המתח באזור ולקדם ריפוי. הדיקור סיני יקל על המערכת העצבית ויווסת אותה כדי להפחית בכאב. העיסוי הרפואי יזרים דם למקום ויעודד את הגוף לתקן את עצמו. 

גם אם יש עצב לחוץ ויש בו פחות תנועה חשמלית עקב הלחץ, עדיין יש תקווה. טיפולי הרפואה המשלימה והפיזיותרפיה עוזרים לווסת את התנועה בתוך המרווח הצר.

לחץ על העצב אולנרי

 

עצב אולנרי צוואר

 העצב האולנרי יוצא מהצוואר בגובה חוליה C8 ו- T1 ויורד לאורך היד עד לאצבעות. כדאי לשלול חשד ללחץ שמגיע מאזור הצוואר או בעיה אחרת כגון כאב במפרק כף היד או טניס אלבו. השלילה תתבצע על ידי אבחנה רפואית מסודרת . 

לאחר אבחנה מסודרת ניתן לטפל בבעיה בעצב אולנרי שמתחיל בצוואר אך לרוב עיקר הכאב הוא באצבעות כף היד ביחד עם תחושה של נימול.

טיפים ושיטות עבודה מומלצות לטיפול בעצב האולנרי

  •  הימנעות מתנועות חוזרות ומגוונות המפעילות לחץ על המרפק.
  • תרגילים ומתיחות – כדי למנוע לכידת עצבים ולהגן על בריאות העצבים הכללית. אנשים יכולים גם לעסוק בתרגילים ומתיחות המקדמים גמישות וכוח בשרירי הזרוע והיד. 
  •  יש לעטוף את המרפק עם מגבת כדי שהיד תהיה ישרה. כדאי לעשות זאת לפני שהולכים לישון.
  • השתמשו במכשיר טנס ועט דיקור חשמלי כדי להקל על הכאב באופן מיידי באזור. קראו את הכתבה על מכשיר הטנס לפרטים נוספים.
  • שמור על ארגונומיה נאותה – כאשר משתמשים בכלים או בציוד שעלולים להפעיל לחץ על העצב האולנרי, חשוב לשמור על ארגונומיה נכונה. זה כולל הבטחה שתחנות עבודה מותקנות באופן שממזער את העומס על פרקי הידיים והמרפקים. לדוגמה, שימוש במקלדות ובעכברים ארגונומיים, והתאמת גובה הכיסא והשולחן כדי לקדם תנוחת זרוע ושורש כף היד הטבעיים יכולים לעזור להפחית את הלחץ על העצב האולנרי.
  • קח הפסקות תכופות – עיסוק במשימות חוזרות ונשנות לתקופות ממושכות יכול להגביר את הסיכון לדחיסת עצב אולנרי. הפסקות קבועות כדי למתוח ולשנות תנוחות יכולה לעזור להקל על הלחץ על העצב. זה יכול להיות חשוב במיוחד עבור אנשים שעובדים במקצועות הכוללים תנועות חוזרות ונשנות של ידיים ופרק כף היד, כגון עובדי פס ייצור או אנשי הזנת נתונים.
  • השתמש בציוד מגן – אנשים המעורבים בספורט או בפעילויות שעלולות להכניס את העצב האולנרי ללחץ, כגון רכיבה על אופניים או הרמת משקולות, צריכים להשתמש בציוד מגן ובציוד. לדוגמה, לבישת כפפות מרופדות בזמן רכיבה על אופניים יכולה לעזור להפחית את הלחץ על העצב האולנרי על ידי ריפוד הידיים ופרקי הידיים מפני פגיעה.
  • הימנע מלחץ ממושך – הימנע מלחץ ממושך על העצב על ידי הימנעות מהישענות על מרפקים או הנחת המרפקים על משטחים קשים לתקופות ממושכות. לדוגמה, אנשים שנשענים לעתים קרובות על המרפקים בזמן שהם משתמשים במחשב צריכים לשקול שימוש ברפידות מרפק ארגונומיות כדי לפזר את הלחץ בצורה שווה יותר ולהפחית את העומס על העצב האולנרי.

תרגילים לשחרור עצב אולנרי

 

לסיכום

הפרעה זו עלולה לגרום לאי נוחות, כאב וחולשה ביד ובזרוע. זה יכול להיגרם על ידי תנועות חוזרות או ממושכות, לחץ על המרפק או פציעה במרפק או בפרק כף היד. אבחון יכול להתבצע באמצעות בדיקה גופנית, אלקטרומיוגרפיה ומחקרי הולכה עצבית. טיפולים לא ניתוחיים כגון מנוחה, חוסר תנועה, פיזיותרפיה ותרופות יכולים להיות יעילים בהקלה על הסימפטומים. אפשרויות ניתוח כוללות שחרור מנהרה קוביטלית, טרנספוזיציה קדמית של העצב האולנרי ואפיקונדילקטומיה מדיאלית. החלמה ושיקום לאחר הטיפול חשובים למניעת דחיסת עצבים עתידית. שינויים באורח החיים כגון ארגונומיה נכונה, הימנעות מתנועות חוזרות ונשנות ושימוש בציוד מגן יכולים גם לסייע במניעת דחיסת עצב אולנרי.

במידה ותרצו להתחיל לטפל בבעיה אשמח לעזור בטיפולי רפואה משלימה, צרו איתי קשר ואשמח לשוחח!

מקורות

יוסי אברהם
הגיע הזמן להתמודד עם הכאב!
חשוב לדעת!

בהגעה רגלית / אוטובוס / אופניים: נמיר 112 קומה 6, תל אביב .
בהגעה ברכב: יש לכתוב בווייז – הזוהר 19, תל אביב

הקליניקה נמצאת בדרך נמיר 112 קומה 6 מימין.

יש להיכנס במעבר שבין הבניינים הזוהר 19 והזוהר 21 ולהמשיך עם השביל עד הסוף, נמיר 112 הוא הבניין בסוף השביל מצד שמאל – קומה 6 מימין, יוסי אברהם באינטרקום.

  • ברחוב הזוהר – מצד שמאל המדרכה אפורה והחניה בצד זה חינם גם למי שלא תושב תל אביב. 
  • בסוף הרחוב משמאל יש עליה לחניון חצץ חינמי.
  • במידה ולא מצאתם חניה תוכלו להחנות מתחת לבניין שלי על בסיס מקום פנוי, נא לשים פתק על הרכב "דירה 12" ולהחנות מתחת לעמודי הבניין בלבד.

החניתי, איך להגיע לקליניקה? יש להיכנס במעבר שבין הבניינים הזוהר 19 והזוהר 21 ולהמשיך עם השביל עד הסוף, נמיר 112 הוא הבניין בסוף השביל מצד שמאל – קומה 6 מימין, יוסי אברהם באינטרקום.

ניתן לקבל החזר כספי מחברות הביטוח הפרטיות – למי שיש ברשותו נספח רפואה משלימה בביטוח (לרוב 50% החזר).

כדאי לברר עם חברות הביטוח או הסוכן הפרטי שלך את הפרטים המדויקים בביטוח שלך (כמה טיפולים? מה תקרת ההחזר הכספי לטיפול? איזה טיפולים? מה מבקשים? מגיע להחזרים של אלפי שקלים בשנה).


טיפול משולב – מגוון הטכניקות כולל עיסוי רפואי (60 דקות):

  • טיפול בודד – 350 ש"ח.
  • מבצע סדרת טיפולים –300 ש"ח לטיפול בתשלום מראש על 5 טיפולים.
  • כדאי לבדוק החזרים מחברות הביטוח הפרטיות.

דיקור סיני משולב מכשור/כוסות רוח (אורך הטיפול 20-45 דקות ):

  • טיפול בודד – עלות הטיפול 250 ש"ח.
  • מבצע סדרת טיפולים –220 ש"ח לטיפול בתשלום מראש על 5 טיפולים.
  • כדאי לבדוק החזרים מחברות הביטוח הפרטיות.

לכל המחירים והמבצעים»

  • ההגעה בזמן לכל טיפול היא חיונית, הטיפול יקוצר במקרה של איחור.
  • לא יתקבל החזר בגין איחור של מעל חצי שעה, הטיפול יחשב כביטול.
  • ביטול של פחות מ 24 שעות לפני הטיפול, יחייב את המטופל בתשלום המלא עבור הטיפול שנקבע במידה ולא ימצא מחליף עבורו בהתראה קצרה שכזו.
  • סדרת הטיפולים תקפה ל 12 חודשים מיום הרכישה, לא יינתן החזר לטיפולים שלא נוצלו במשך תקופה זו.

לאחר תיאום תור מראש ישמר למטופל מקום חניה בחניית הבניין, בנוסף יש רמפה בלובי,מעלית בבניין. מיטת הטיפולים בקליניקה חשמלית ומתכווננת.

הקליניקה של יוסי אברהם
קליניקה לטיפולי רפואה משלימה בתל אביב
למידע נוסף והזמנת תור

להזמנת תור במערכת האוטומטית:

או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם: