רפואה סינית: ההיסטוריה של הרפואה הסינית

ההיסטוריה של הרפואה הסינית

כדי להבין את הפילוסופיה של הרפואה הסינית, נרצה להבין מהיכן הפילוסופיה צמחה ומה ההיסטוריה שלה. כתבה זו הינה מבוא לרפואה הסינית והכתבה הראשונה כחלק מסדרת כתבות על הפילוסופיה  הסינית הקדומה עד לרפואה הסינית המודרנית.

בעמוד הזה נדבר על:

מה קדם לרפואה הסינית? איך הכל התחיל?

לפני מעל כ 5000 שנה הרפואה השמאנית הייתה הרפואה השלטת בסין, רפואה זו הייתה קיימת לפני שהתפתחה הפילוסופיה הסינית שאנו מכירים כיום, עדיין לא הייתה רפואה סינית וגם לא דיקור סיני. כדי לקבל מרפא באותה תקופה היו הולכים לשמאן והוא היה הרופא.

באותה תקופה סין הייתה מחולקת לכמה מדינות או ממלכות ולא הייתה מדינה שנקראת סין.

לא הייתה רפואה אחידה או מודרנית, השמאן היה הגוף המקשר בין השמיים לארץ. צורת הריפוי הייתה טקסית וע"י טקס רוחני השמאן היה מוציא את האנרגיה הרעה ומרפא את החולה. אותו שליט של אותה מדינה היה הנציג של השמיים ואבוי למי שלא הקשיב לשמיים.

לפני כ 5000 שנה החלו להתפתח תאוריות נוספות שקמו מהתבוננות בטבע. 

התאוריות התפתחו מהתבוננות בכוכבים, תנועה של הכוכבים, מחזוריות של עונות השנה, גדילה של הצמחייה, מזון, התנהגות של בעלי חיים , כלומר למידה מהתבוננות ומחקר.

בהמשך התפתחו תאוריות נוספות: תאוריית חמשת האלמנטים או חמשת המעברים, תאוריית האיברים, תאוריית המרידיאניים ועוד. כל זה קורה בזמן שהרפואה השמאנית המשיכה להתקיים לצד התפיסות החדשות.

התפיסה השונה שהתפתחה, בניגוד לתפיסה הרוחנית השמאנית, אומרת שאנו מיקרו קוסמוס של היקום. התפתחה ההבנה שמה שקורה מחוץ לגוף גם קורה בתוך הגוף, תנועה שווה חיים!

הסינים הבינו שחוקי הטבע נמצאים בכל, כל עוד ישנה זרימה ותנועה יש חיים, כך גם בגופינו.

לאנרגיה הם קראו צ'י שזורם בגופינו ויוצר תנועה.

אם התנועה נפגעת נוצר חולי ולא בגלל שאב קדמון מעניש אותי.

 

ספר הרפואה הסיני המתועד הראשון: הקיסר הצהוב

באותם שנים, לפני כ 5000 שנים בערך, נכתב הספר הקדום  ביותר ברפואה שנמצא בשלמותו. הידוע לנו בשם "ספר הקיסר הצהוב" או בשמו המלא, הואנג טי נאי צ'ינג סו וואן. 

ספר שמביא שיטה חדשה ועקרונות על הטבע והיקום. לא רק הבנה של המחלות והתמודדות אלא איך ניתן להימנע מהם. חשוב לציין שהמחבר דן לא רק במערכת הגופנית אלא גם במערכת הנפשית השלטת באדם וביקום. כל זאת בהתאמה עם גורמי הטבע והיקום.

זו הייתה תקופה מאוד פילוסופית אך בו זמנית רוויית מלחמות. השיא שלה הגיע בערך 400 לפני הספירה. תקופה זו נקראה תקופת המדינות הלוחמות. בתקופה זו נלחמו 7 ממלכות על השליטה בכל סין והתקופה הזו הגיעה לסופה בשנת 221 לפני הספירה.

 

תחילתה של סין וההיסטוריה של הרפואה הסינית

תחילתה של סין והתקדמותה של הרפואה הסינית החלה כשהממלכה של הקיסר צ'ין כבשה את שאר הממלכות.

קיסר זה בנה את אבני התרבות של העם הסיני והינו חלק משמעותי מההיסטוריה של העם הסיני. בנה את החומה הסינית, איחד את הכתב הסיני והשפה הסינית. כמו כן, איחד את הידע הרפואי. המילה צ'ין אכן מאוד דומה למילה סין ואומרים שמשם הגיעה שמה של המדינה סין. 

שושלת צ'ין לא שרדה הרבה שנים, בשנת 200 לפני הספירה החלה השושלת הנוכחית, שושלת האן.

מאז ועד היום הרפואה הסינית התפשטה ליפן, טאיוואן, קוריאה, וייטנאם ולשאר העולם המערבי. בכל מקום היא קיבלה גוון וטכניקות עבודה שונות, הבסיס זהה ללא שינוי.

הקיסר הצהוב, שמשמש כבסיס להכל מחולק לשני ספרים. החלק הראשון נקרא "נייג'ין" שבנוי משאלות ותשובות בין הקיסר המיתולוגי לבין היועץ שלו "צ'יבו". החלק השני מדבר על מרידיאנים ונקודות דיקור.

ספר חשוב שנכתב כמה מאות שנים מאוחר יותר בערך ב 200 לספירה, ספר הננג'ינג. אלו הסברים ופרשנות לקיסר הצהוב וכל הפילוסופיה משמשת כבסיס לרפואה ולדיקור סיני.

ערוצי אנרגיה ברופאה סינית
ערוצי אנרגיה ברפואה סינית

ספר הדאו "הדרך"

ספרים נוספים נכתבו על בסיס הספרים שציינו ועזרו לפתח את הרפואה סינית. אחד מהספרים היפים שנכתבו בתקופה זו מיוחס ללאו צה, כנראה דמות מיתולוגית שלא הייתה באמת קיימת. הספר נקרא ספר הדאו, ספר הדרך והסגולה. הספר הוא ספר דאואיסטי שמציג את הפילוסופיה הדאואיסטית.

 התפיסה דוגלת בחיבור של האדם לטבע, ולא בכפייה של האדם את צורת החיים שלו על הטבע, כפי שאנו חיים כיום, תפיסה זו הינה חלק משמועתי מההיסטוריה של הרפואה הסינית.

בספר מציגים מושג שנקרא "דאו" או "טאו" שקצת קשה להסבירו. יש היקראו לדאו "דרך" .

נצוטט חלק שאולי יעזור להבין:

 "את הטאו הניצחי
לא ניתן לתאר במילים.
כל שם אשר אנסה לתת לו
-יהיה רחוק משמו האמיתי
נטול שם הוא;
מקור ראשיתם
של שמים וארץ…
נטולת תואר
היא אימם
של רבוא הדברים.
בעל התאוות –
רואה את הנגלה בלבד.
אם רק נטול תאווה תהיה –
תוכל לראות גם נסתרות.
יש דברים רבים בעולם,
ושמות שונים לכולם,
אך יש תעלומה אחת גדולה,
גם מלפנים
וגם מאחור.
הסוד הגדול ועולם התופעות
שמותיהם שונים –
אך מקורם אחד.
לחיות ללא פחד!
לחוש את העולם!
לחוות את המכשולים!
לדעת את העולם!
מעבר לשער התופעות
זורם נהר הטאו"…

(לאו דזה, טאו טה צ'ינג)

בשנים האלה תיאר הדאו מושג שמזכיר את האלוהות אך זה לא מדויק, הריק או  הכלום לפני שכל הדברים נבראו. בימינו אנו מתארים את המושג כ"דרך". לכל דבר יש את הדאו שלו בעולם, הגורל או דרך ההתפתחות שלו.

הקיסר הצהוב אומר שאנשים שהגיעו לגיל מבוגר מאוד ידעו את הדאו שלהם. הם הבינו את איזון היין והיאנג, אכלו במידה וחיו חיים צנועים, חיו בהרמוניה עם תורת המספרים בניגוד להיום.

כיום, בני האדם אינם מודעים לדאו ואינם חיים בהרמוניה. אינם מודעים לפוטנציאל ויותר חוששים מהפחד למוות. לכן הם מגזימים באורח חייהם ובשאיפותיהם להיכנע ליצרים שלהם, כך מתדלדלת תמצית החיים שלהם – הג'ינג והם מתים צעירים יותר.

שאדם מוצא את המשמעות שלו, את הדאו שלו שזהו השיעור שלו הוא ממצה את הפוטנציאל.

אמר צ'אנג טסה:

"המכמורת קיימת עבור הדג
משתפסת את הדג- אתה יכול לשכוח את המכמורת
המלכודת קיימת עבור הארנב.
משתפסת את הארנב אתה יכול לשכוח את המלכודת.
מילים קיימות עבור משמעות
משתפסת את המשמעות אתה יכול לשכוח את המילים
ומי יתנני אדם ששכח את המילים כדי שאוכל להחליף איתו מילה…"

אם ברצונכם לקרוא עוד על ההיסטוריה של הרפואה הסינית, אני מזמין אתכם ליהנות מתכנים נוספים במגזין ואף ליצור איתי קשר כדי לחוות דיקור סיני בתל אביב בקליניקה שלי. אני זמין לכל שאלה.

ההיסטוריה של הרפואה הסינית – מקורות

History of acupuncture research – PubMed (nih.gov)

Meridian studies in China: a systematic review – PubMed (nih.gov)

תגובות ושאלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

התחברות ללקוחות קיימים

למידע נוסף והזמנת תור

להזמנת תור במערכת האוטומטית:

או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם: