כשמדובר בדיקור סיני לכאבי גב תחתון, הדעה הרווחת היא שאין מספיק מידע ממקורות מדעיים.
אבל האמת שונה לחלוטין, כפי שמצביע מחקר ביבליומטרי-בודק היקף מידע, שנערך לגבי היקף המידע שקיים ברשת בנושא השפעת הדיקור הסיני לכאבי גב תחתון בעולם בין השנים 1985- 2021.
במחקר נמצא שיש ידע רב ע"י אלפי מחקרים, מאמרים, כתבות מדעיות ועוד בנושא השפעת הדיקור הסיני ובפרט השפעת הדיקור הסיני על כאבי גב תחתון. הקישור למאמר המלא בתחתית פוסט זה.
למעשה הגישה בישראל וגם בעולם השתנתה כיום. ארגון ה NIH , משרד הבריאות האמריקאי המליץ על טיפולי דיקור סיני. ממשלת גרמניה מממנת טיפולי דיקור סיני לכאבי גב תחתון, כאבי ברכיים ואנשים בעלי דלילות עצמות. הגישה השתנתה גם באנגליה שם ארגון הבריאות ממליץ על דיקור סיני לכאבי גב תחתון וכאבי ראש.
שמי יוסי אברהם, בעל קליניקה לדיקור סיני בתל אביב ובמאמר זה אסביר על יתרונות הדיקור הסיני לכאבי גב תחתון ואיך הטיפול מתבצע בפועל, מה אומרים המחקרים לגבי דיקור סיני לגב תחתון ובנוסף נתקן טעויות נפוצות ומיתוסים לגבי הדיקור הסיני.
דיקור סיני לכאבי גב – רקע
מיד אפרט על דיקור סיני לכאבי גב, אבל קודם – קצת רקע: הרפואה הסינית קיימת מעל 5600 שנה וטוענת שהמחטים הדקיקות המשמשות כמוליך עוזרות להזרים אנרגיה תקועה בגוף במסלולי המרידאנים ויוצרות איזון אנרגטי בגוף ושמירה על הבריאות שלנו, החל ממחצית המאה ה-20 מחקרים גילו שאכן יש בסיס מדעי לטענה זו. טיפול הדיקור סיני מאוד פופולרי כיום ואף מומלץ לשלב אותו עם טיפולי רפואה משלימה נוספים.
דיקור סיני לכאבי גב תחתון – יתרונות
- משחרר את שרירי הגב התחתון, מקל על מערכת העצבים ומזרים דם.
- מקל על הכאב באופן טבעי. ממריץ את מערכת העצבים. דיקור סיני ממריץ נקודות טריגר המשחררות כימיקלים מחוט השדרה, השרירים והמוח.
- דיקור סיני משחרר כימיקלים משככי כאבים. משחרר כימיקלים אופיואידים המיוצרים בגוף. בדומה לתיאוריה לעיל, אלה מתרחשים באופן טבעי בגוף ויש להם תכונות דומות למשככי כאבים אופיואידים. (הידרוקודון או מורפיום הם דוגמאות.)
- וויסות כאב -שחרור נוירוטרנסמיטורים. הורמונים אלו שולחים מסרים המווסתים את מנגנוני ההפעלה/השבתה של קצות העצבים השונים. דיקור סיני עשוי לעורר משככי כאבים טבעיים.
- עיבוד כאב -מפעיל פולסים אלקטרומגנטיים בגוף. דחפים אלו יכולים לעזור להאיץ את הדרך בה הגוף מעבד כאב, כולל שחרור אנדורפינים.
- טיפול בדיקור סיני יכול להפחית מאוד את חומרת ותדירות כאבי הגב, בין אם בגלל פריצת דיסק ובין אם בגלל סיבות אחרות
- לדיקור יש יכולת להפחית את ההסתמכות על תרופות וטיפולים קונבנציונליים שעלולים להיות להם תופעות לוואי כאלה או אחרות. הסייג כאן הוא שהדיקור הסיני שואף לרדת לשורש הבעיה ולטפל בה, לא רק בתסמינים שלה (וזאת, למרות שיש לו יכולת להקל על התסמינים במידה רבה).
איך לבחור מדקר סיני?
כדאי לבחור מטפל בעל ראיה הוליסטית-שלמה שמתייחס לגוף האדם כמכלול ואל גוף הבעיה, במטרה להגיע לריפוי מלא. מטפל אשר יבחר לשלב דרכי טיפול הן מתוך הדיקור הסיני והן מתוך טיפולי המגע יהווה יתרון.
צריך להדגיש כי על מנת ליהנות מכל היתרונות והיתרונות של דיקור סיני לכאבי גב, חשוב מאוד לבחור בחוכמה את המטפל שיבצע דיקור. אז אם אתם מחפשים דיקור סיני לגב תחתון בתל אביב כדאי לכם לבדוק וותק המטפל בתחום הרפואה המשלימה, מה ההשכלה שלו? במה הוא בוחר להתמקד?
שילוב רפואה משלימה ודיקור סיני לכאבי גב – האם זה מומלץ?
לדעתי תפיסה הוליסטית-שלמה לגבי גוף האדם ותהליכי ריפוי יהיו מקיפים ויסודיים יותר כאשר יכללו מספר אלמנטים בריפוי הגב אותם אני בוחר לשלב בקליניקה שלי:
- רפואה משלימה : שילוב טיפולי מגע כגון עיסוי רפואי, שיאצו, רפלקסולוגיה.
- שילוב בדיקת יציבה ופילוג לחצים ולאחר מכן בניית מדרסים בהתאמה אישית. על נושא זה תוכלו לקרוא בעמוד מדרסים לכאבי גב.
- שילוב תרגילי מתיחות לגב תחתון.
- שילוב מכשור טיפולי בקליניקה ואף בבית כגון מכשיר טנס טיפולי לכאבי גב תחתון.
- שילוב הליכה ופעילות ספורטיבית נכונה עבור הגב תחתון.
- שינה בריאה עם כרית ומזרן נכונים עבורכם.
אבחון וטיפול בדיקור סיני לכאבי גב תחתון
ראשית המטפל יערוך תשאול רפואי על מנת להבין את ההיסטוריה הרפואית וישאל שאלות כדי להבין את המצב העדכני, רמת ומיקום הכאב, רגישויות ועוד. המטפל ישאל שאלות על מנת לברר את מצב הכליות. מכיוון שלכליות יש השפעה רבה על הגב, חוסר איזון האנרגיה של הכליות עלול להיות הגורם לכאבי גב. הרפואה הסינית מאמינה שרירי גב תפוסים עלולים להיגרם מחוסר איזון של צ'י(אנרגיית) הכבד, ויש גם לטפל בהם.
לאחר מכן המטפל יתבונן על היציבה, ימשש וירגיש את טונוס השרירים. ישנם מספר מרידיאנים של צ'י שניתן לטפל בהם באמצעות דיקור סיני לכאבי גב. כאמור ישנן מספר נקודות דיקור לכאבי גב תחתון : הנקודה מאחורי הברך• רגליים •נקודות גב תחתון • נקודת יד • נקודת הירך • נקודות בטן.
האם דיקור סיני מסוכן לכאבי גב? מה אומרים המחקרים?
חד משמעית לא מסוכן, מחקר שפורסם ב 2004 ובוצע בגרמניה, שאף מממנת לאזרחיה טיפולי דיקור לאחר מחקרים רבים בעלי תוצאות חיוביות, מצא שדיקור אינו מסוכן והסיכוי לסכנה ממשית הוא אפסי.
המחקר עקב אחר 97,733 מטופלים, 7050 מטפלים, ממוצע 7.8 טיפולים למטופל, מעל 760,000 טיפולים בפועל. הנתונים הראו פחות מאחוז אחד של תופעות זניחות לאחר הטיפול (6936) כגון כאב במקום שהונחה המחט שעבר לאחר מספר שעות או ימים, סימנים כחולים. היו רק 6 מקרים יוצאי דופן מתוך 760,000 טיפולים ש 2 מהם קושרו לטיפול לקוי של הנחה של המחט בצורה עמוקה משמעותית באזור הריאות ו 4 שלאו דווקא קשורים ודאית לדיקור. סטטיסטית סיכוי של 0.00000789%. כמו שצויין אפסי.
ראשית המחקר על דיקור הסיני
דוגמא לאחד המחקרים המוקדמים זהו המחקר של
מקוריאה (קישור למאמר המלא בתחתית העמוד) שסלל דרך למחקרים נוספים משמעותיים בתחום. בונג האן גילה שקיימיים מבנים צינוריים ברחבי הגוף שבהם מתקיימת פעילות נרחבת שקשורה לריפוי, גם בתוך וגם מחוץ לכלי הדם ולאורך העצבים וכלי לימפה , באיברים ורקמות בגופינו ובמקביל למרידיאנים הסיניים, שבהם זורמת האנרגיה הגופנית המדוברת. מערכת זו הוגדרה ע"י צוות המחקר בשם "המערכת הפרימוסקולרית".
תוצאות המחקר גילו לנו שנזק לכלי הדם של בונג-האן יכול "לשנות את התדירות והמשרעת של הלב ולשנות את התנועה הפריסטלטית של המעיים". משמע נזק ( כגון ע"י מחט) למערכת שבונג גילה יכול גם להפחית את ההתרגשות העצבית ולהפחית התכווצויות שרירים, משמע יכול לתרום לתהליך הריפוי ולעזור לכאבי גב תחתון בין היתר.
מחקר זה הוא מחקר פורץ דרך שהחל סדרה של מחקרים מתקדמים (ר' מקורות בתחתית הפוסט) בנושא המערכת הפרימו-וסקולרית, אותם מחקרים איששו את מחקרו של ד"ר קים והוסיפו למידע הקיים עומק נוסף. אחד מאותם מחקרים, של ד"ר קוואנג-סופ סו גילה כי המערכת אכן נמצאת ובעלת חשיבות רבה! המערכת עוברת בלב, כלי דם, כלי לימפה, מערכת העצבים המרכזית, מערכת העצבים ההיקפית, כלי דם של Viscera-Primo זוהו גם על פני הקרביים הרבים, כגון הקיבה, המעיים, הכבד, שלפוחית השתן והלב, ורקמות עור ושומן.
קשה להאמין שהמערכת הפורה לא זוהתה ברפואה עד המאה ה-20. גם ד"ר קים וגם ד"ר סו כיוונו בתחילה את המחקר שלהם למערכת המרידיאנית, אך מצאו משהו מרחיק לכת יותר. גילוי ה-המערכת בחללים תוך-וסקולריים וחוץ-וסקולריים, במערכת העצבים המרכזית וההיקפית, על פני הקרביים ובתוכם, בשכבות עוריות וברוב מערכות הגוף, עשוי לסמל מערכת מורפו-דינמית חדשה ושלמה, המערכת בעלת פוטנציאל לעצב מחדש פרדיגמות ברפואה ובטיפול ידני כגון עיסוי רפואי וטכניקות לחיצה שיכולות לעורר את המערכת.
דיקור סיני לכאב גב תחתון – סקירת חקרים עדכנית
- עבור כאב כרוני, במחקר הגדול מסוגו עד כה שנערך בגרמניה, 454,920 מטופלים טופלו בדיקור סיני לטיפול בכאבי ראש, כאבי גב תחתון ו/או דלקת מפרקים ניוונית בניסוי פרגמטי פתוח. היעילות דורגה כמשמעותית או בינונית ב-76% מהמקרים על ידי 8,727 הרופאים המטפלים (ר' מקורות בתחתית המאמר).
- מחקר של קשת רפואה פנימית של שלל אוניברסיטאות ידועות בעולם משנת 2012 כלל סקירה של 17,922 חולי כאב כרוני (ר' מקורות בתחתית המאמר). הנבדקים קיבלו דיקור אמיתי, טיפולים מזויפים או בלי דיקור בכלל. אלו שקיבלו דיקור אמיתי ראו שיפור של 50% בבעיות הכאב הכרוניות שלהם לא משנה איך זה עובד- הנחה אקראית או הנחה על נקודת דיקור, ניסויים של דיקור סיני לכאבי גב הראו תוצאות טובות מאוד עם סיכון מועט לתופעות לוואי.
- מחקר נוסף נערך באוניברסיטת רגנסבורג בגרמניה (ר' מקורות בתחתית המאמר) על השפעת הדיקור הסיני לכאבי גב תחתון: המחקר כלל 1,162 נבדקים, בגילאי 18-86, שסבלו מכאבי גב במשך מספר שנים. הנבדקים חולקו ל 3 קבוצות ביקורת. הקבוצה הראשונה קיבלה טיפול בדיקור סיני לפי עקרונות הרפואה הסינית המסורתית, הטיפול נמשך כ-30 דקות ובוצע פעמיים בשבוע . הקבוצה השנייה קיבלה דיקור מדומה כולל מחטות שטחיות בנקודות דיקור מדומות, קבוצה זו לא אובחנה, וקיבלה טיפולים פעמיים בשבוע, כל מפגש נמשך 30 דקות. קבוצה שלישית קיבלה טיפול רגיל, כולל פיזיותרפיה עם משככי כאבים וייעוץ לגבי פעילות גופנית. המחקר נמשך 6 חודשים, והתוצאות נמדדו באמצעות שאלונים שבדקו את רמות הכאב ב-33 אחוז, דבר המקובל על הקהילה הרפואית בקבוצה הראשונה, הקבוצה שקיבלה דיקור אמיתי, 47.6% דיווחו על הטבה בקבוצה השנייה, 44.2 אחוז מאלה שקיבלו דיקור מדומה דיווחו על הטבה. בקבוצה השלישית, 12% מהמטופלים שקיבלו טיפול רגיל דיווחו על הטבה.
- .מחקר מקיף של קוקרן (ר' מקורות בתחתית המאמר) של 8270 משתתפים שסקר 33 ניסויים שבוצעו במדינות רבות בעולם מצא שעדיף לקבל טיפול דיקור סיני לכאבי גב תחתון מאשר היעדר טיפול, טיפול הדיקור סיני לכאבי גב תחתון אכן תרם מיד לאחר הטיפול במשך ה 7 ימים הראשונים ותרם לתפקוד גבוה יותר. בתהליך טיפולי אנו יודעים שכל שיפור הוא משמעותי ולאט לאט אנו מרגילים את הגוף והמוח שאכן יש טיפול לבעיה וכך מזרזים את תהליך ההחלמה. שיטת הדיקור הסיני לכאבי גב תחתון תקל על כאב הגב התחתון לשבוע ותעזור לנו להעביר את הגוף תהליך ריפוי שמצריך התמדה
- סקירה שיטתית של 13 ניסויים מצאה כי דיקור סיני היה יעיל יותר הן ממחט פלסיבו והן מהזרקה עם משככי כאבים (ר' מקורות בתחתית המאמר).
דיקור סיני לכאבי גב תחתון – סיכום
ראינו התפתחות משמעותית בהיקף המחקרים ב30 שנים האחרונות וכיום אפשר לומר שדיקור סיני לכאבי גב תחתון זהו טיפול מומלץ ומודרני!
במאמר זה ראינו שהמדע מוכיח על פי מחקרים מעל כל צל של ספק שדיקור סיני לכאבי גב תחתון הוא טיפול מועיל ולא מסוכן.
בעצם כל סוג של דיקור, פלסיבו או לא, יועיל ויתרום. הבנו שדיקור סיני מועיל יותר מדיקור הפלסיבו, ברגע שיש הבנה ששניהם מועילים אנו מגיעים למסקנה שפשוט שווה לנסות,
אם יש לכם שאלות נוספות אשמח שתיצרו איתי קשר ונשוחח!
מקורות מידע
- Knowledge Mapping Analysis of International Research on Acupuncture for Low Back Pain Using Bibliometrics, Pubmed, Haotian Pan, Ziqi Xi , Xintong Yu, Xuqiu Sun, Xuqiang Wei , Ke Wang
- 50 Years of Bong-Han Theory and 10 Years of Primo Vascular System. Kwang-Sup Soh, Kyung A. Kang,and Yeon Hee Ryu 3
- Primo Vascular System: A Unique Biological System Shifting a Medical Paradigm. Bruno Chikly, Paul Roberts and Jörgen Quaghebeur
- Acupuncture for chronic pain within the research program of 10 German Health Insurance Funds–basic results from an observational study, W Weidenhammer, A Streng, K Linde, A Hoppe, D Melchart
- Acupuncture for Chronic Pain – Individual Patient Data Meta-analysis. Andrew J. Vickers, DPhil; Angel M. Cronin, MS; Alexandra C. Maschino, BS; et al
- German Acupuncture Trials (Gerac) For Chronic Low Back Pain. Michael Haake, Phd, Md; Hans-Helge MüLler, Phd; Carmen Schade-Brittinger; et al
- Acupuncture for chronic non-specific low-back pain (LBP). Mu J, Furlan AD, Lam WY, Hsu MY, Ning Z, Lao L
- The Immediate Analgesic Effect of Acupuncture for Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Anfeng Xiang, Ke Cheng, Xueyong Shen, Ping Xu, Sheng Liu